Izabeltapuit en arendbuizerd tijdens ochtendje Maasvlakte

Gisterenavond werd ik door Johannes Luiten weer gebeld om, hoe kan het ook anders, naar de Maasvlakte te gaan. Natuurlijk! Sowieso altijd leuk, maar de laatste weken worden er een arendbuizerd en kuifaalscholver gezien, allebei nieuw. Helemaal gaaf is een izabeltapuit, die gisteren ontdekt was.

Dus stonden we rond kwart over acht bij de ‘Nieuwe Stuifdijk’. Nauwelijks uit de auto gestapt, vonden we hier gelijk de eerste nieuwe soort, een prachtige kuifaalscholver. In Bretagne had ik ze deze zomer al zat gezien, maar nog nooit in Nederland, dus een goed begin van de dag.

Image

Kuifaalscholver, European Shag

Ook de volgende doelsoort is al snel gevonden. Een andere vogelaar zegt ons dat we moeten letten op ‘een haag telescopen’, en inderdaad, een goeie 200 meter verderop de dijk staan allemaal vogelaars te kijken naar de izalbeltapuit. Ook deze soort is vanaf Azië deze kant op komen waaien, en zit nu, vergezeld van wat gewone tapuiten, op de Nieuwe Stuifdijk te foerageren. Het verschil, wat niet zo groot is, is door de scoop goed te zien.

Image

Izabeltapuit, Isabelline Wheatear

Image

Izabeltapuit, Isabelline Wheatear

Na ook deze geweldige soort goed bekeken te hebben, liepen we over de dijk weer terug richting de auto. Onderweg zagen we op de blokkendam nog wat zwarte roodstaarten en oeverpiepers. Ook vlogen er over zee wat drieteenstrandlopers met 3 bonte strandlopers.

Hierna gingen we verder langs de andere kant van de Stuifdijk. Hier zaten wat koperwieken en andere lijsters in de bosjes, verder was het rustig. Aan het eind, vlakbij Slag de Beer, gingen we even uit de auto, wat een aantal zwartkoppen en (vuur)goudhaantjes opleverde. Bij Slag de Beer zelf waren we net te laat om een bladkoning te horen roepen. Wachten leverde hier niks op, wel vloog hier een prachtige jonge havik laag over vanuit zee. Een stukje verder vonden we ook de kuifaalscholver weer terug. Samen met een grijze zeehond leverde het weer leuke beelden op. De rest van de Stuifdijk leverde, buiten nog wat zwartkoppen, niks op.

Image

Kuifaalscholver en Grijze Zeehond, European Shag and Grey Seal

Image

Kuifaalscholver, European Shag

Vanwege de tijd reden we gelijk door naar de Slufter, waar de arendbuizerd al weken zit. Deze reus van een buizerd vliegt normaal gesproken rond in Zuid-Oost Europa en Azië, maar nu dus ook hier. Al snel werd ons gewezen waar hij zat. Onopvallend is zo’n beest niet als je hem eenmaal hebt gevonden. Een enorm beest, dat dus met recht de naam arendbuizerd draagt. Ook leuk was een ver weg langs vliegende blauwe kiekendief, ook al weer lang geleden.

Image

Arendbuizerd, Long-Legged Buzzard

Image

Arendbuizerd, Long-Legged Buzzard

Even later zagen we op het Kringeldijkje nog een zwarte roodstaart, en vloog er een houtsnip op, altijd leuk. De bosjes bij EMO leverde alleen het gewone spul op, leuke soorten als bladkoningen of pallas’ boszangers zaten er niet.

Eigenlijk wilden we nog even langs de Westplaat lopen, maar vanwege de tijd lukte dit niet meer. Een blik over het Oostvoornse Meer leverde nog een cetti’s zanger op, een leuke afsluiter voor deze sowieso al geweldige dag met drie nieuwe soorten!

Image

Slag Maasmond

Advertisements

One thought on “Izabeltapuit en arendbuizerd tijdens ochtendje Maasvlakte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s