Bretagne, Au Revoir

Met twee nieuwe soorten was ik natuurlijk al blij, maar nog meer nieuwe zou natuurlijk altijd welkom zijn. Zondag 11 september was daar gelijk de eerste dag voor, op welke het kon.

We vertrokken namelijk naar Île Grande, een schiereiland met nogal veel heide-achtig terrein. Al snel zagen we weer de eerste kleine zilverreigers staan, en op de rotsen een aantal oeverpiepers lopen. Even later zagen we ook weer de gebruikelijke jan-van-genten, maar dit keer waren ze aan het jagen, wat het wel extra mooi maakte om ze te zien. Ook de kuifaalscholvers waren zoals gewoonlijk weer present. Redelijk dichtbij vlogen ook een paar grote sterns langs, ook jagend, en zo af en toe ook met een visje boven komend.

vakantie bretagne 362

Grote Stern (Juveniel), Sandwich Tern (Juvenile)

Ook op het land zaten een aantal leuke soorten, zoals een paartje roodborsttapuit, en wat witte kwikken. Op de P-Plaats kwam een nieuwsgierige juveniele, geringde zilvermeeuw bedelen om brood, wat leuke foto’s op leverde.

vakantie bretagne 372

Zilvermeeuw (Juveniel), Herring Gull (Juvenile)

Na gegeten te hebben, gingen we naar het vogelopvangcentrum van de LPO. Onderweg hier naar toe zie ik opeens een vogeltje over vliegen, die een vreemd geluidje maakte. Gelukkig ging hij in wat riet zitten, en toen ik hem in beeld had, bleek het een graszanger te zijn! Nieuwe soort nummer 5 dus. Even later kwam zelfs nog een tweede beestje aanvliegen.

Ook heel mooi waren de orchideeën die hier stonden, harlekijnen, die in Nederland nogal zeldzaam zijn.

vakantie bretagne 377

Harlekijn, Green-Winged Orchid

vakantie bretagne 378

Harlekijnen, Green-Winged Orchids

 

De dag erna, maandag 12 augustus, gingen we naar de Côte de Granit-Rose. Onderweg er naar toe kwamen we langs de Lieue de la Grève, een lang strand langs de weg. Doordat het vloed was, zaten de vogels erg dichtbij, dus stapte ik snel uit om de groep steltlopers die hier zat even te bekijken. De groep bestond voor het overgrote deel uit drieteenstrandlopers, een stuk of 150 wel. Ook zaten er grote aantallen kleine strandlopers, een stuk of 20, en kleine en bontbekplevieren, van allebei minstens 40.

Hierna reden we verder naar de Côte de Granit-Rose. Deze kust staat bekend om zijn rotsen met een roze kleur. Ook vogels zitten hier zeker, en net als de andere keren bij zee zagen we weer meerdere jan-van-genten. Ook vlogen er boven zee wat visdiefjes, en zaten er op de rotsen wat steenlopers, maar verder was het qua zeevogels rustig. Op de heidevelden waren echter meer vogels te zien. Er zat hier een familie paapjes met 3 jongen, overal vlogen de oever-, boeren- en huiszwaluwen je om de oren, en er zaten wat kneutjes op de rotsen. Een cirlgors zong hard, maar het vinden van dit beest was onbegonnen werk. In een stukje dennenbos zat een jonge kuifmees, eindelijk weer eens mooi gezien.

vakantie bretagne 393

Côte de Granit-Rose

vakantie bretagne 403

Côte de Granit-Rose

13 augustus bleven we weer thuis, en net zoals de andere thuisblijfdagen, zag ik geen leuke vogels.

De 14e, de laatste dag dat we echt ergens heen gingen, gingen we naar het Sillon de Talbert, een zand/keienbank die 3 kilometer de zee inloopt, met rond de bank wat kwelderachtig landschap. Op dit natte gedeelte zaten enorm veel steltlopers, vooral veel bonte strandlopers, een stuk of 100. Ook zaten er iets van 50, 60 kleine strandlopers, enorm veel. Verder zaten er ongeveer 75 kleine plevieren en ca. 100 bontbekplevieren. Het leukst waren echter de 12 strandplevieren, eigenlijk de eerste keer dat ik die echt goed heb gezien. Een klein stukje verder lopend zag ik een tapuit wegvliegen, en ook liepen er overal oeverpiepers. Op de rotsen in zee zaten weer wat kuifaalscholvers.

vakantie bretagne 422

Kuifaalscholver, European Shag

Weer een stukje verder liepen er op een klein eilandje weer heel veel kleine en bontbekplevieren, wat steenlopertjes, en ook 3 kanoeten. Aan het eind van de Sillon vlogen 2 jan-van-genten prachtig langs, waaronder één jong. Aan de rand van de Sillon liepen een aantal drieteenstrandlopers, die zich goed lieten bekijken. De dwergsterns, die hier zouden broeden, lieten zich helaas niet zien.

vakantie bretagne 419

Drieteenstrandloper, Sanderling

vakantie bretagne 413

Sillon de Talbert

Omdat we zaterdag weg zouden gaan, en eigenlijk alles hadden gezien wat we per se wilden zien deze vakantie, bleven we de 15e en 16e thuis. Vogels bleven uit, en zo kwam de vakantie tot z’n einde. Ook de terugweg leverde helaas geen leuke soorten meer op.

Maar, met 5 nieuwe soorten en de geweldige natuur in Bretagne, was de vakantie, hoe dan ook, geslaagd. Bretagne, Au Revoir!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s