Week twee Bretagne met wéér een nieuwe soort

Na de eerste week 3 nieuwe soorten gezien te hebben, hoopte ik natuurlijk op meer. Nog lang niet al mijn doelsoorten had ik gezien, dus er bleef nog genoeg te hopen over. 4 augustus kwam die hoop nog niet uit, want tijdens een hele dag thuiszitten zag ik helemaal geen leuke vogels.

Maandag 5 augustus gingen we weer een dagje weg naar het binnenland van Bretagne, waar we naar Roc’h Trévezel in de Monts d’Arrée en Ménez-Hom in de Montagnes Noires wilden. Alleen was buiten het weer gerekend. Regen, regen, en nog eens regen gooiden roet in het eten. Vanaf Ménez-Hom, een 330 meter hoge heuvel, zag je echt gewoon niets anders dan het grijs van de wolken. Ook de wind werkte niet echt mee: het stormde gewoon. Op twee veldleeuweriken na zat er dan ook helemaal niets. Tenminste, ik zag niks. Omdat we geen zin hadden om gelijk weer naar huis te gaan, gingen we nog naar de Pointe de Pen-Hir, die van de Michelin-gids drie sterren kreeg. En dit was zeker terecht! Het weer was hier opeens wel weer prachtig, evenals de woeste, ruige kust waar de westkust van Bretagne zo bekend om staat. Vanaf 70 meter hoog doken rotsen de zee in, waar de golven tegenaan beukten. Een prachtig gezicht.

Image

Pointe de Pen-Hir

Image

Pointe de Pen-Hir

Ook qua vogels was het hier goed toeven. Over zee vlogen zoals langs elke kust weer meerdere jan-van-genten, op de rotsen zaten sowieso een stuk of 10 kuifaalscholvers (waarschijnlijk wel meer, maar op grote afstand) en ook heel leuk was een noordse stormvogel. Rondlopend over de Pointe riep m’n moeder dat ze een paar kraaien zag vliegen. Op zich niet zo bijzonder, maar toen ik en m’n broertje ze voor de zekerheid checkten, bleken ze een felrode snavel te hebben! Alpenkraai dus, een soort waar ik helemaal niet op gerekend had. Rond de Pointe vlogen er zes rond, die totaal niet schuw waren. Op de rotsen waren ze prima te benaderen.Dus nieuwe soort nummer 4!

De volgende dag, 6 augustus, gingen we naar Chateau de Tonquedec. Vogels zaten er niet, maar een bosbeekjuffer, een mooie juffersoort, was wel leuk.

vakantie bretagne 252

Chateau de Tonquedec

7 augustus gingen we weer naar de Baie de Morlaix, vooral om krabben en schelpen te zoeken. Vogels zaten er niet, wel veel krabbetjes. Thuis echter zaten ‘s ochtends wel veel vogels in de tuin. Op een draad zaten een stuk of 60 boerenzwaluwen, en plotseling kwam er ook een ander klein vogeltje tussen zitten. Na goed bekijken door de scoop bleek het om een grauwe gors te gaan, een soort die ik lang geleden in Drenthe wel eens heb gezien, maar verder nooit meer!

8 augustus bleven we weer thuis, en dat leverde, evenals de vorige keer, geen leuke vogels op.

9 augustus gingen we naar Ile de Bréhat, een subtropisch eiland. Eerst gingen we met de boot om het eiland heen. Tijdens deze boottocht zag ik weer veel kleine zilverreigers, kuifaalscholvers, en prachtig langsvliegende jan-van-genten, die op een tiental meters van de boot af vlogen. Het eiland hebben we van zuid naar noord helemaal afgelopen, naar de Phare du Paon, de meest noordelijke punt van het eiland. Vanaf hier zag ik meerdere grote sterns langs vliegen, en ook weer wat jan-van-genten.

vakantie bretagne 330

Vlakbij de Phare du Paon, Near to the Phare du Paon

vakantie bretagne 327

Phare du Paon

Zaterdag de 10e, de laatste dag van week twee, ging ik een rondje van 35 km fietsen richting zee. Onderweg vond ik in een paar groepen meeuwen 5 zwartkopmeeuwen, zo vaak zie je die toch niet, al zeker niet rond Waddinxveen. Ook leuk waren twee overvliegende grote lijsters over het huisje, de laatste leuke soort van een alweer geslaagde week.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s