Slechte trek, maar wel geelpootmeeuwen

Vandaag ben ik samen met alweer Johannes Luiten naar Scheveningen gegaan voor zeetrek. De wind stond goed, Noordwest 4, dus normaal gesproken zou het wel aardig trekken. Om kwart voor zeven vertrokken we, en een klein half uurtje later kwamen we aan in Scheveningen.

Op het Zuiderhavenhoofd liepen een aantal steenlopertjes, en over het water scheerden visdiefjes. De zeetrek kwam echter, ondanks de dus zeer goede wind, helemaal niet op gang. Ook samen met de later aangekomen Aad van der Ent konden we geen leuke vogels opschrijven. Alleen wat zwarte zee-eenden richting noord, en 5 grote sterns richting zuid waren leuk, maar voor de rest trok er gewoon helemaal niks, waardoor we al snel ophielden met tellen.

Teruglopend richting de auto zagen we op het strand een grote groep grote meeuwen, dus gingen we die maar even afzoeken. Dit leverde tussen de algemene zilvermeeuwen en kleine mantels één geelpootmeeuw op! Voor mij zo ongeveer een nieuwe soort, want ik heb deze pas één keer maar heel kort zien opvliegen. Dit beest bleef mooi zitten op het strand, waardoor ik de belangrijke kenmerken goed kon zien. Ook zat er een juveniele grote mantelmeeuw, die nog even voor verwarring zorgde.

Image

Grote Mantelmeeuw (juv), Great Black-backed Gull (juv)

Image

Grote Mantelmeeuw (juv), Great Black-backed Gull (juv)

Hierna reden we door naar de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. Hier zagen we al snel een kleine zilverreiger staan, evenals een kluut. Even later kwamen we zelfs nog 5 kleine zilverreigers tegen. Er zitten er hier dus sowieso 6! Ook zwommen er al wat slobeenden en smienten, en een slechtvalk zat achter een turkse tortel aan, terwijl er ook een bruine kiek rond vloog. Helaas was het qua steltjes rustig.

Image

Kleine Zilverreiger, Little Egret

De laatste stop was bij de Hollandsche IJssel bij Gouda. Onderweg kwamen we langs deze getijdenrivier nog een oeverlopertje tegen en wat witte kwikken. Bij de Hollandsche IJssel bij Gouda vonden we al snel een geelpootmeeuw, weer een juveniel beest. Verder zaten er ook hier alleen zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen, maar helaas geen adulte geelpootmeeuw.

Image

Geelpootmeeuw (juv), Yellow-legged Gull (juv)

Image

Geelpootmeeuw (juv), Yellow-legged Gull (juv)

Hoe dan ook, met een geelpootmeeuw valt er niet moeilijk te doen, ook al was de zeetrek om te janken.

Image

Geelpootmeeuw (juv), Yellow-legged Gull (juv)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s