Ortolaan, prut trektelling en rondje Willescop

Gistermiddag, 29 augustus, sms’te ik Martin Harskamp waar ik de Triangel in moest gaan, een braakliggend stuk zandgrond wat bestemd is voor huizenbouw. Hij zou ‘s avonds nog eventjes gaan kijken, en of ik mee wilde. Natuurlijk wilde ik mee, dus om half zeven gingen we de Triangel in, waar het stikte van de paapjes, in totaal 11, wat zelfs nog een nieuwe Waddinxveen-soort is. Ook 2 tapuiten lieten zich mooi zien, een bruine kiek jaagde over de weilanden, en overal vlogen kneutjes, putters en groenlingen. Ondertussen kwamen we ook Garry Bakker tegen. Samen met hem zochten we een stuk zandgrond met wat begroeiing af, hopend op heel, heel misschien een duinpieper ofzo. Al snel zag ik ergens iets hippen, maar hij vloog al snel op, omdat ik net te dichtbij kwam. Voor de zekerheid checkten we hem even, en Garry had hem al snel in beeld. Roept hij plotseling: ‘Shit, juveniel ortolaan! Hoe gaaf, zeker in Waddinxveen. Helaas was hij nogal schuw, dus zag ik hem verder alleen mooi in vlucht, maar ja, een ortolaan in Waddinxveen is natuurlijk sowieso gaaf. Ook een opvliegende boompieper was nog leuk, ook de eerste voor Waddinxveen.

Vandaag, de 30ste, stond ik al om half zes op, en stond ik om kwart voor zeven in Gouda te wachten op Thomas Urgert, met wie ik vandaag een dagje ging vogelen. Eerst gingen we naar telpost Hoekse Sluis, wat altijd leuk kan zijn. Alleen vandaag niet, want enkel een boomvalk, een lepelaar, een witgatje, drie grote zilverreigers en en een wulp kwamen over. Leuk was wel een groene specht op het talud, maar verder was het qua trek erg rustig.

Image

Groene Specht, European Green Woodpecker

Omdat er dus zo goed als niets trekt, rijden we verder richting natuurontwikkelingsgebied Willescop. Onderweg komen we langs de Lek nog een oeverloper en 6 watersnippen tegen. Aangekomen bij Willescop eten we eerst even wat, voordat we het gebied inlopen. Al snel komen we de eerste grote zilverreiger en 4 lepelaars tegen. Leuk waren ook 15 watersnippen en een bosruiter. Op een paaltje zat een tapuit, er liepen nog wat witte kwikstaarten rond, en in de verte vloog een bruine kiekendief. Het tweede gedeelte van de eerste plas leverde weer een bosruiter op, en hier zaten 18 watersnippen. Ook zaten er wat witgatjes en oeverlopertjes. In het derde gedeelte liepen zelfs 52 (!!!) watersnippen, waardoor we al op 85 kwamen. Ook hier liepen weer twee bosruitertjes, en vlogen er drie kemphanen op. Ook liepen er hier 2 zwarte ruiters.

In het 2e plasje liepen heel wat meer steltlopers, en ook nu weer grotendeels watersnippen, zeker een stuk of 90. Lang zoeken leverde hier nog een stuk of 10 zwarte ruiters op, weer wat kemphanen en meerdere kleine plevieren. Ook liep er een groep van 41 wulpen, een regenwulp konden we helaas niet er tussen uit pikken. Ook zat er een groep van 11 goudplevieren, en wat bonte strandlopertjes. Het leukst waren echter de krombekstrandlopers, die ik verder nog maar één keer in het Lauwersmeer gezien heb. In totaal vonden we er met hulp van een andere vogelaar 18, waarvan eentje nog gedeeltelijk in zomerkleed, dus met nog een mooie rode buik. Ook met behulp van die vogelaar vonden we nog een kleine strandloper.

Image

Natuurontwikkelingsgebied Willescop, Nature Development Area Willescop

Image

Natuurontwikkelingsgebied Willescop, Nature Development Area Willescop

Hierna fietsten we weer terug richting Waddinxveen, waar we nog even de Triangel naliepen. Hier vonden we dit keer echter alleen 11 paapjes, weer 2 tapuiten, wat kneutjes en dat was het wel.

Na ongeveer 80 km kwam ik weer thuis, met weer een aantal leuke soorten. En morgen een zeetrektelling bij Scheveningen, hopen dat dat wat beter wordt…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s