Verjaardag op (alweer) de Maasvlakte

Na zaterdag al op de Maasvlakte geweest te zijn, kreeg ik maandagavond weer een telefoontje van Johannes Luiten, met precies dezelfde vraag als de vorige keer. Natuurlijk kon ik niet anders dan ‘ja’ zeggen, dus vertrokken we ook dinsdagochtend weer om half zeven richting de Maasvlakte. Op een extra mooie dag, want toevallig was ik dinsdag jarig.

Een klein uurtje later kwamen we op de Maasvlakte aan. Op de dijk langs de Tweede Maasvlakte kwamen we, net zoals zaterdag al snel weer de eerste paapjes en tapuiten. Ook zat hier op een draad naast een paapje een mooie fitis, één van de vele die nog zouden volgen.

Verjaardag Mark 015

Paapjes in ochtendlicht, Whinchats in morning light

Hierna reden we gelijk verder naar de Vuurtorenvlakte, waar gisteren 5 (!) draaihalzen gezien waren. Voordat we de Vuurtorenvlakte op gingen, zochten we eerst nog even de P-plaats af. Hier vonden we gelijk overal fitissen en gekraagde roodstaarten. Op de Vuurtorenvlakte zaten in de vele bosjes vele bonte vliegenvangers, 4 in totaal. Leuk waren ook weer de vele paapjes, tapuiten en vooral de gekraagde roodstaarten. Van deze zaten er op de Vuurtorenvlakte en op het Luzerneveld een stuk of 20. Blijkbaar waren deze allemaal vannacht aangekomen, want de dagen ervoor werden er nog lang niet zo veel gezien. Maar vooral de aantallen fitissen waren extreem te noemen. Alleen al op de Vuurtorenvlakte en het Luzerneveld kwamen we er minstens 80, 90 tegen. Nog nooit heb ik zo veel fitissen bij elkaar gezien. Verder zat er op een hek ook nog een grauwe vliegenvanger.

Verjaardag Mark 019

Fitis, Willow Warbler

Verjaardag Mark 021

Grauwe Vliegenvanger, Spotted Flycatcher

Verjaardag Mark 022

Grauwe Vliegenvanger, Spotted Flycatcher

Verjaardag Mark 024

Vuurtorenvlakte

Maar, ondanks dat er hier veel zat, konden we geen draaihals vinden. Ook van andere vogelaars die zochten naar de draaihalzen hoorden we niks.

Hierna gingen we langzaam door richting het einde van de Stuifdijk. Onderweg kwamen we weer twee paapjes tegen, evenals nog een grauwe vliegenvanger.

Verjaardag Mark 030

Grauwe Vliegenvanger, Spotted Flycatcher

Op de Stuifdijk zaten weer meerdere braamsluipers, een grasmus, een zwartkop, weer wat tapuiten en paapjes, en vloog er nog een boompieper op. Ondanks hulp van Ad van den Berge vonden we ook hier geen draaihals. Wel wisselden we met hem eventjes mobiele nummers uit, zodat als een van ons een draaihals zou vinden, dat we de andere hiervan op de hoogte zouden kunnen stellen. Een poosje later reden we weer verder over de Tweede Maasvlakte. Uitkijkend vanaf een dijk over zee leverde niet de gewenste kuifaalscholver op, maar twee jan-van-genten, in Nederland nog een nieuwe soort voor mij, maakten dit zeer zeker goed. Ver weg vlogen deze twee vogels over zee, dus was de eerste nieuwe NL-soort binnen.

En toen kregen we plotseling een telefoontje binnen van Ad van den Berge dat hij een draaihals gevonden had! Dus na wat gezoek en met nog wat hulp van Ad van den Berge kwamen we uiteindelijk op de plek waar de draaihals zou moeten zitten, gelijk naast een kolenverwerkingsbedrijf. Meerdere rondjes om het bosje leverde echter voor mij geen draaihals op. Wel zaten ook hier weer meerdere fitissen, bonte vliegenvangers, gekraagde roodstaarten en weer een grauwe vliegenvanger.

Omdat we er al snel achter kwamen dat verder zoeken niet zo veel zin had, gingen we verder richting bosjes rond het E-ON-gebouw. Na toestemming te hebben gevraagd om op het terrein te mogen, leverde het doorzoeken van de bosjes alweer de vele bonte vliegenvangers en gekraagde roodstaarten op.

Verjaardag Mark 026

Gekraagde Roodstart, Common Redstart

Een stukje verderop op een veldje zagen we ook weer vele fitissen, wat gekraagde roodstaarten, en weer paapjes en tapuiten. Ook een opvliegende boompieper was leuk, maar ook hier liet zich geen draaihals zien.

En toen kregen we van Thomas Luiten opeens een belletje dat er een gestreepte strandloper gezien was! Dus natuurlijk gingen we, terwijl hij de goede plek opzocht, alvast zoeken in de Vogelvallei. Hier stonden, net zoals zaterdag weer enkele lepelaars, zwommen 2 pijlstaarten, en weer enkele watersnippen en een groenpootruiter. Volgens Thomas Luiten moesten we echter zoeken in de ‘meest zuidelijke punt van de Slufter, vanaf een uitkijkpunt met zwart traliehek’. Ja, waar vind je dat? Dus volgden we maar de bordjes met ‘Slufter, vrachtwagens’ erop, en kwamen we bij een gebouwtje van Van Gansewinkel. Hier stuitten we op een poeltje met een stuk of 15 witgatjes, 2 kemphanen en een goudplevier. Maar de gestreepte strandloper vonden we niet. Daarna volgde nog een belletje, en werd ons uiteindelijk duidelijk waar we heen moesten. Al snel vonden we de plek waar we moesten zijn, en was de gestreepte strandloper ook al snel gevonden door Johannes Luiten. Een prachtig beest, dat eerst nog erg ver weg zat, maar al snel wat dichterbij kwam, waardoor we de kenmerken goed konden zien.

Na deze een tijdje goed te hebben bekeken, gingen we weer verder richting de Westplaat, wat vlakbij het Oostvoornse Meer ligt. Langs het wandelpad naar kijkhut ‘De Bonte Piet’ vlogen bonte en grauwe vliegenvangers af en aan, in totaal vonden we 6 bonte en 5 grauwe! Meer zat er helaas niet, en ook geen draaihals, en vanwege de tijd moesten we weer terug naar de auto.

Zo kwamen we vandaag op minimaal 200 (!) fitissen27 gekraagde roodstaarten, 18 bonte vliegenvangers, 9 grauwe vliegenvangers, ca. 40 paapjes, en even zoveel tapuiten. En dan had ik ook nog ‘ns twee nieuwe, gestreepte strandloper en 2 jan-van-genten. En dat allemaal op m’n verjaardag…

 

Advertisements

One thought on “Verjaardag op (alweer) de Maasvlakte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s