Ochtendje Maasvlakte

Gisteravond werd ik door Johannes Luiten opgebeld of ik vandaag mee kon naar de Maasvlakte, omdat er gisteren opeens veel draaihalzen en sperwergrasmussen gezien waren. Natuurlijk kon ik hier geen nee op zeggen, en zo vertrokken we vandaag om half zeven richting Maasvlakte.

Een uurtje later kwamen we aan, en na wat gezoek vonden we de eerste bosjes. Hier zat een fitis, een tjiftjaf, en een mooi vrouwtje gekraagde roodstaart. Hierna reden we door naar de Tweede Maasvlakte. Op een hek zaten overal tapuiten, die zich vanuit de auto ook heel mooi lieten zien.

Image

2e Maasvlakte

Bij de Stuifdijk aangekomen, parkeerden we de auto, en liepen we de Vuurtorenvlakte op, een groot grasveld met een aantal bosjes, grotendeels bestaand uit duindoorn. Bij de parking zaten wat kneutjes, en aangekomen bij de bosjes vonden we al snel de eerste tjiftjaffen en fitissen, die in redelijk groten getale aanwezig waren, evenals weer de tapuiten en de nog veel talrijkere konijntjes. Al snel hierna kwamen we in de bosjes zelf twee bonte vliegenvangers tegen, altijd leuk.

Image

Bonte Vliegenvanger, European Pied Flycatcher

Ondanks veel zoeken in de bosjes leverd het (nog) niet de gewenste sperwergrasmus of draaihals op. Wel kwamen op een aantal paaltjes een aantal paapjes tegen. Doorlopend naar een volgend bosje, stootten we plotseling een klein vogeltje op, die het geluid ‘plub’ maakte, en een gors-achtig silhouet had. Volgens Johannes Luiten een 90% zekere ortolaan! Gelukkig zagen we waar die was geland, dus liepen we gelijk daarheen, terwijl 3 gele kwikstaarten over vlogen. Aangekomen bij de bosjes waar die geland moest zijn, dachten we niks te vinden, maar aan het eind vlogen er plotseling een aantal vogeltjes op, waarvan één heel duidelijk weer ‘plub’ riep. En weer zagen we heel duidelijk het gorsachtige silhouet. In ieder geval was duidelijk dat het hier toch echt om een ortolaan ging, dus weer een hele mooie nieuwe soort erbij. Weer hadden we gezien waar hij had geland, maar goed zoeken leverde niks op, evenals een laatste scan door de bosjes.

Image

Vuurtorenvlakte

Hierna liepen we door naar de andere kant van de weg. Hier zat een grasmus, en de derde bonte vliegenvanger van de dag, maar verder zat er niet zo heel veel. De Stuifdijk leverde nog een braamsluiper op, wat kneutjes, en weer een paar paapjes, waarvan één zich heel mooi liet fotograferen.

Image

Paapje, Whinchat

Image

Paapje, Whinchat

Twee vogelaars die we tegenkwamen zeiden dat ze een stuk verderop twee morinelplevieren langs hadden zien vliegen en ‘ergens achter een hek verderop’ hadden zien landen. Dus natuurlijk reden we hier nog snel even langs. Vanaf de dijk speurden we de vlakte af, maar meer dan een steen die op een draaihals leek leverde het niet op. Rustig doorrijdend zagen we nog wat paapjes, tapuiten en zagen we twee plevieren overvliegen, helaas bleken het 2 goudplevieren te zijn, en niet de morinellen. Een stukje rijden leverde nog een sperwer op, wat buizerds en bruine kiekendieven en nog veel meer tapuiten. Bij de Slufter zagen we verder nog wat witgatjes, pijlstaarten, wintertalingen, watersnippen en lepelaars, maar verder was het rustig. Maar na een dag met ortolaan mag er natuurlijk niet geklaagd worden…

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s