Flitsende start in Bretagne

Eindelijk, we gaan op vakantie. En nooit gaat dit voor mij zonder vogels kijken, en vaak ook weer meerdere nieuwe vogels. 28 juli vertrokken we richting Bretagne, waar we in een huisje vlakbij Morlaix zaten. Al op de heenweg zag ik de eerste leuke nieuwe soorten: Vlak voor Amiens zat op een paaltje een roodborsttapuit, en ook vloog hier ergens een grauwe kiekendief, gelijk een leuke soort dus! Verder zagen we meerdere roeken, en op een parking vlogen wat veldleeuweriken.

Maandag de 29e juli maakten we een rondje richting de kust, vlakbij Plougasnou. Bij de Pointe de Primel, een punt de zee in, bad een torenvalk, zat er een oeverpieper, en er vlogen 4 kleine strandlopers over. De leukste soort hier – tegelijkertijd ook de eerste nieuwe (doel)soort van de vakantie – was de jan-van-gent! Van deze vlogen er een stuk of vijf over de zee, prachtig!

Image

Pointe de Primel

Hierna gingen we een mooi etensplekje zoeken. Normaal gesproken niet zo bijzonder qua vogels, maar in de bosjes zaten een aantal zwartkoppen, en op een elektriciteitsdraad een kneu. Echter, geheel onverwacht hoorde ik plotseling de zang van een cirlgors, en al snel had ik hem gevonden, op hetzelfde draad. Een prachtig beest. Helaas was die al snel weer weg.

Dinsdag de 30ste gingen we naar de Baie de Morlaix. Bij Île Callot vlogen 2 bonte strandlopers langs, en in de verte joeg een slechtvalk. Verder was het hier rustig. Een klein stukje verderop, bij de Pointe de Pen-al-Lann, was het ook rustig, maar toen ik de aalscholvers af keek, bleek er sowieso één kuifaalscholver tussen te zitten! Dit was alweer m’n 3e nieuwe soort van de vakantie.

De dag daarna, de 31ste, vertrokken we ‘s ochtendsvroeg richting Huelgoat, een beekje met daarboven enorme keien, wat bij zonlicht enorm mooi schijnt te zijn. Helaas scheen de zon niet, dus was het iets minder mooi, maar mooi was het zeker.

Image

Huelgoat

Vogels lieten zich hier, tegen de verwachting in, helaas niet zien. Omdat we nog tijd zat over hadden, gingen we door naar de Montagne Saint-Michel, een heuvel in de Monts d’Arrée. Hier zaten 3 paapjes, maar verder was het rustig qua vogels.

De 1ste augustus gingen we naar het strand bij Plougasnou om te zwemmen, maar hier wachtte ons een grote teleurstelling: Zeevlam… Mist vanuit zee, die alleen in de kuststrook aanwezig is. Dit belemmerde echter niet om nog eventjes de kust af te zoeken op leuke vogels, en dit leverde 6 kleine zilverreigers op, en tussen een groep kokmeeuwen zat ook een zwartkopmeeuw.

Image

Strand gehuld in mist

Een wandeling langs de GR 34 naar Locquirec leverde geen vogels op, echter wel mooie plaatjes met de mist.

Image

GR 34, met mist

2 augustus bleven we voor het eerst thuis. Meestal niet echt een garantie voor vogels, en ook dit keer niet. Alleen een geelgors liet zijn zang horen en zich even zien, maar dat was het ook wel. Maar wel heel leuk was toen m’n broertje plotseling riep dat hij een slang in de tuin had gevonden! Met het fototoestel naar hem toe rennen, was ik net op tijd om de slang de bosjes in te zien kruipen en er een (vage) foto van te maken. Na reacties op deze foto op het forum van waarneming.nl, bleek het om een esculaapslang te gaan, die in Nederland helemaal niet voorkomt. Zeker een leuke waarneming dus!

vakantie bretagne 120

Esculaapslang, Aesculapian Snake

3 augustus gingen we naar de markt van Morlaix, en bezichtigden we een mooi kerkje in St. Thégonnec, maar leuke vogels bleven uit. Maar, met 3 nieuwe vogels op de eerste 2 dagen van de vakantie, valt er natuurlijk niet te klagen…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s