Snikhete dag in en rond ‘t Gooi

Na alweer een week niet gevogeld te hebben, ben ik er vandaag (17 juli) met m’n opa op uit getrokken richting ‘t Gooi, met als hoofddoel de casarca’s op het Eemmeer. Dus vertrokken we rond negenen uit Waddinxveen richting ‘t Gooi.

De eerste stop was gepland bij de Waverhoek, maar bij Nieuwkoop kwamen we langs een nieuw natuurgebiedje, de Ruygeborg, waar we niet zomaar voorbij konden rijden, zonder eventjes hier rondgelopen te hebben. Al snel vonden we hier het eerste groepje kemphanen. Maar bij dit kleine groepje bleef het niet, want even later kwamen we bij een plasje waar het stikte van deze steltlopers. In dit plasje verbleven ook enkele grutto’s, vele tureluurs, wat witgatjes. De leukste soort hier was wel de waterral, die heel eventjes uit het riet tevoorschijn kwam. Boven de weilanden vlogen een aantal zwarte sterns, ook met jongen, en stond een grote zilverreiger in een sloot te loeren. Boven het riet vloog een vrouwtje bruine kiek, en in het riet zongen rietzangers en kleine karekieten volop. Ook leuk waren drie opvliegende watersnippen, die we pas zagen toen ze opvlogen, enkele stappen van ons verwijderd.

Image

Ruygeborg

Na hier een klein uurtje te hebben gevogeld, gingen we weer verder richting Waverhoek. Na even zoeken door een aantal wegopbrekingen kwamen we een tijdje later aan bij Waverhoek, ook een redelijk nieuw plasdrasgebiedje, waar de laatste jaren enorm veel zeldzame vogels op af zijn gekomen. Zeldzaamheden zaten er vandaag niet in, maar dat mocht de pret niet bederven. Enorme groepen kemphanen liepen door het water, evenals een kluut, wat grutto’s, tureluurs en 4 kleine plevieren. Ook stond er een groep van 45 lepelaars in het water. Leuk waren ook 12 overzomerende smienten, een vreemd gezicht, zo midden in de zomer. In het riet zongen ook hier weer meerdere rietzangers en kleine karekieten. Maar vooral de blauwborsten lieten zich geweldig zien. Vooral een witsterblauwborst, een ondersoort van de blauwborst, liet zich geweldig bekijken vanaf een paar meter afstand.

eemmeer 018

Witsterblauwborst, White-spotted Bluethroat

eemmeer 022

Witsterblauwborst, White-spotted Bluethroat

Verder lopend over de dijk langs Botshol, zagen we een poosje niks meer, in combinatie met de hitte erg irritant. Pas aan het eind, bijna bij de parkeerplaats, kwamen we op een paar distels nog een groepje van 4 putters tegen, waarbij ook een kneu meevloog. Een laatste blik op de plassen leverde niks op, dus stapten we weer de ondertussen bloedhete auto in.

eemmeer 026

Waverhoek

De volgende stop was gepland bij het plasdrasgebiedje Bovenmeent, bij het Naardermeer. Op de kaarten leek je er makkelijk te kunnen komen, maar dit was dus niet zo. Het pad wat er naar toe liep, bleek verboden te zijn voor auto’s, en ook vanaf de andere kant konden we er niet komen. Dit gebied moesten we dus schrappen, dus zetten we koers richting het hoofddoel, het Eemmeer.

Aangekomen in de Eempolders rond het Eemmeer, zagen we gelijk een jagende boomvalk langskomen. Het Eemmeer was niet zo makkelijk te vinden als op de kaarten leek, aangezien alle weggetjes plotseling doodliepen. Uiteindelijke kwamen na wat gevraag aan bij een parkeerplaatsje. Vanaf hier liepen we over een pad tussen de snelweg en het Eemmeer, maar vanaf dit pad was het meer nauwelijks te zien door een groot rietveld dat er voor lag. Om het Eemmeer wel te kunnen zien klommen we het talud van de snelweg op, maar ook vanaf hier waren de casarca’s nauwelijks te zien. In de verte zagen we wel een grote groep dobberen, maar mooi was het niet. Mooi waren echter wel de honderden orchideeëen die hier stonden. Een voorbijganger wist toevallig de namen van deze schitterende planten. De een heette moeraswespenorchis, een redelijk zeldzame soort, en de ander bleek, na zoeken op internet, een rietorchis.

eemmeer 030

Rietorchis, Southern Marsh Orchid

eemmeer 044

Moeraswespenorchis, Marsh Helleborine

Na deze geweldig mooie planten uitvoerig bekeken te hebben, liepen we op aanraden van dezelfde man, terug richting een vogelkijkhut. Onderweg hier naar toe kwamen we nog een koekoek tegen. Waar we vanaf het talud de casarca’s nauwelijks konden zien, vanaf hier kon dit vele malen beter, ook al zaten ze erg ver weg. Recht voor de hut zat een groep van sowieso 550 casarca’s, maar het zouden er makkelijk meer kunnen zijn. Hoewel ze erg ver weg zaten, lagen ze prachtig in het zonlicht te dobberen.

eemmeer 051

Groep Casarca’s, Group of Ruddy Shelducks

Verder zaten er hier ook opvallend veel knobbelzwanen, en vlogen er nog 2 bruine kiekendieven. Verder was het rond het Eemmeer rustig, evenals in de Eempolders, waar enkel nog een sperwer langs vloog. Zo reden we rond kwart voor vijf weer hier weg, weer terug richting Waddinxveen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s