Vogelen en libellen in de Kampina

Vrijdag 24 mei keek ik op waarneming.nl, en zag ik plotseling een roodmus, gemeld midden in Waddinxveen! ‘s Middags vond ik hem helaas niet, maar omdat Daniel Benders aanbood om ‘s avonds nog even een rondje te doen langs onder andere de Zevenhuizerplas, en natuurlijk ook nog even zoeken naar de roodmus, zag ik hem ‘s avonds wel, prachtig zingend in een aantal iepen, midden in Waddinxveen! Natuurlijk een nieuwe Waddinxveen-soort, en ook nog eens een nieuwe Nederland-soort. Bij de Zevenhuizerplas hoopten we op een woudaap. Deze hoorden we wel van dichtbij, maar hem zien lukte niet. Op de plas zelf vlogen ook nog twee zwarte sterns, en zaten twee oeverlopers. Een tweede roodmus in de omgeving, langs de Zevenhuizerplas, liet zich helaas niet meer horen. De laatste soort van de avond was een steenuil ergens in de Zuidplaspolders, ook m’n eerste voor Waddinxveen. Dit is ondertussen al de 132ste Waddinxveen-soort. De laatste tijd groeit het aantal sowieso wel hard, omdat er in ‘t Weegje de laatste weken ook een grote karekiet en een nachtegaal zaten!

Ook vandaag, zaterdag 25 mei, stond weer een drukke dag in de planning: de jaarlijkse Kampina-excursie. Al om kwart voor 8 vertrokken we vanuit Capelle a/d IJssel, en anderhalf uur later kwamen we aan bij de Kampina, een bos-/heidegebied in Noord-Brabant. Al gelijk toen we met ons groepje, onder andere met Johannes Luiten, uit de bus stapten, hoorden we de eerste bonte vliegenvanger zingen. Een foto lukte bijna, totdat de camera er mee ophield, en de rest van de dag het niet meer zou gaan doen. Een stukje verder hoorden we een tuinfluiter zingen, de eerste van de vele gekraagde roodstaarten van de dag, en ook een kuifmees. Helaas liet geen van alle zich zien.

Aangekomen bij de Huisvennen keken we in plaats van naar boven, steeds meer naar beneden, op zoek naar libellen, die hier in grote getalen zaten. Vooral Noordse witsnuitlibellen zaten er veel. Verder zaten er ook erg veel smaragdlibellen, viervlekken, platbuiken en vuurjuffers. Ook leuk was een tengere grasjuffer. Ook zaten er, niet alleen hier, maar in de gehele Kampina, erg weinig vlinders. Wel heel gaaf waren de vele bonte dikkopjes.

_MG_9843 - kopie

Bont Dikkopje, Chequered Skipper. @Johannes Luiten

Om de Huisvennen heen lopend, namen we dus vooral de tijd voor libellen, maar twee jagende boomvalken waren nog veel gaver om te zien. Over de vennen heen scherend, en ook een paar keer zittend in een boom lieten ze zich geweldig mooi zien.

_MG_9836 - kopie

Boomvalk, Eurasian Hobby. @Johannes Luiten

_MG_9818 - kopie

Boomvalk, Eurasian Hobby. @Johannes Luiten

Naast de boomvalken hier zaten er ook een aantal prachtige boomleeuweriken, boompiepers en hoorden we weer een aantal gekraagde roodstaarten.

Aan de andere kant van de Huisvennen, bij de Zandbergsevennen zagen we de eerste roodborsttapuit van de dag. Ook zongen hier weer meerdere boompiepers, gekraagde roodstaarten en boomkruipers. Al etend hoorden we verder in de verte een koekoek roepen.

Een stukje verderop, nog steeds bij de Zandbergsevennen kwamen we weer vele bonte dikkopjes tegen, toch een mooi vlindertje. Verder zong bij een vennetje een rietgors, en vloog er een gele kwikstaart over.

_MG_9844 - kopie

Bont Dikkopje, Chequered Skipper. @Johannes Luiten

Tussen de Zandbergsevennen en de Hoge Hei vloog de eerste nieuwe soort over, een wielewaal. Helaas zagen we alleen een silhouet langsvliegen, maar wel met zekerheid een wielewaal, eindelijk. Verder zongen ook hier weer veel boompiepers en zagen we dit keer 2 roodborsttapuiten. Leuk was ook een baltsende wulp met zijn vreemde vlucht. Ook vloog er in de verte nog een havik. Richting het Vossenbos kwamen we weer meerdere gekraagde roodstaarten tegen, die we hier ook goed te zien kregen.

Toen we bijna weer bij de bus waren aangekomen, splitste de groep op in twee delen. Het ene deel ging nog wat verder vogelen, en het andere deel ging alvast terug naar de bus. Ik ging gewoon verder met vogelen, wat een zeer goede keus bleek, want al 100 meter later zagen we bij een open plek een geweldig mooie grauwe vliegenvanger, weer een nieuwe soort. Deze liet zich een tijd lang zeer goed bekijken, evenals een boomklever.

Langs de beek de Beerze zaten dit jaar zo goed als geen libellen, in tegenstelling tot vorig jaar, toen er overal bosbeekjuffers rondvlogen. Dit keer kwamen we echter tot maar één weidebeekjuffer, en meer libellen zaten er niet. Na een kwartiertje langs de Beerze te hebben gelopen, vonden we eindelijk de eerste fluiter van de dag. Deze was helemaal niet schuw, en liet zich dan ook van heel dichtbij heel goed zien.

_MG_9869 - kopie

Fluiter, Wood Warbler. @Johannes Luiten

_MG_9867 - kopie

Fluiter, Wood Warbler. @Johannes Luiten

Vijf minuutjes later hoorden we aan de andere kant van de Beerze een bosrietzanger zingen, en ergens in een rietkraagje zong nog een kleine karekiet. Het leukste aan het rondje was echter een patrijs, die ik eerst voor duifachtige aanzag, maar door een ander uit ons groepje toevallig herkend werd als een patrijs! Hij zat wel ver weg, maar dat mocht natuurlijk niet baten. Verder leverde het rondje enkel een zingende kuifmees op.

Bij de bus aangekomen leverde ook een extra rondje buiten twee boompiepers niet zo veel op, en rond kwart voor vier vertrokken we weer richting huis, met weer twee nieuwe soorten in de pocket.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s