Weer 3 nieuwe op de ZH-eilanden

Vrijdag 3 mei ben ik weer een keer een dag met m’n opa en mijn broertje weggegaan. Dit keer was de planning om een bezoek te brengen aan het zuiden van Zuid-Holland. Pas om 9 uur vertrokken we, en na rondjes te hebben gereden op de Maasvlakte omdat we de Stuifdijk niet zo snel konden vinden, kwamen we pas vijf kwartier later hier aan.

Al snel kwamen we de eerste kneutjes van de dag tegen. Deze kwetterden er langs de Stuifdijk vrolijk op los. Op de dijk zelf zongen in de bosjes wat grasmussen, twee braamsluipers, heel veel fitissen en ook een nachtegaal. Hoewel deze zich niet liet zien, zong hij wel uit volle borst. Ook leuk hier was een overvliegende grote gele kwikstaart.

Image

Kneu, Common Linnet

Verder zochten we aan deze kant van de Stuifdijk naar een roodkopklauwier, die de voorbije week herhaaldelijk ingevoerd was, maar de laatste twee dagen niet meer. Ook vandaag konden we deze prachtige soort helaas niet vinden.

Op het andere gedeelte van de Stuifdijk lieten 2 graspiepers zich leuk zien. Even later kwam er ook nog een groepje tapuiten bij, in totaal 4. Deze hipten op de dijk heen en weer, heel dichtbij, dus goed te fotograferen.

Image

Tapuit, Northern Wheatear

Image

Tapuit, Northern Wheatear

Verder was het hier, behalve wat konijnen en 2 bergeenden erg rustig. Op de Vuurtorenvlakte echter was het allesbehalve rustig, hier broedden namelijk een stuk of 1000 kleine mantelmeeuwen.

De volgende stop had het Groene Strand moeten zijn aan het Oostvoornse Meer. Het probleem echter was dat we de parkeerplaats hier vlakbij niet konden vinden, waardoor we dit moesten skippen. Daarom reden we door richting Strype, voor de Strypse Wetering. Maar ook dit lukte niet, omdat juist de weg die we moesten hebben afgesloten was. Omdat we geen zin hadden om hier tijd aan te verspillen, reden we snel door richting Stellendam. Gelukkig was dit heel wat makkelijker te vinden.

Vanaf de dijk die uitkijkt over het Haringvliet met zijn zandbanken, zagen we op diezelfde zandbanken zoals altijd enorme groepen steltlopers. Het grootste gedeelte bestond uit zwarte ruiters. Verder zaten er o.a. wat groenpootruiters, tureluurs, veel bonte strandlopers en bontbekplevieren, 3 drieteenstrandlopers en ook leuk waren drie zilverplevieren, die al ver in zomerkleed waren. Verder vloog er een gele kwikstaart over. Toen we aan het eind aan andere vogelaars vroegen of zij nog wat gezien hadden, zeiden zij dat zij een grote grijze snip hadden gezien! Helaas was deze volgens hen ver naar achteren gevlogen en niet meer te zien. Heel jammer dus.

Hierna reden we verder richting Markenje, waar een enorme sternenkolonie zit. Terwijl we de dijk opklommen die uitkijkt over Markenje, vlogen de eerste grote sterns al over, wat de eerste nieuwe soort betekende. Ook leuk waren twee kleine zilverreigers, die vanuit de kant opvlogen. Aan de andere kant van de dijk, in polder Koudenhoek, zat in een slootje een groenpootruiter. Opvallend waren nog de grote groepen brandganzen, waar ook nog een aantal rotganzen tussen zaten.

Een stukje verder keken we weer vanaf de dijk richting Markenje, alleen hadden we vanaf hier een beter zicht. Zo zagen we de enorme kolonie grote sterns wat beter. Deze kolonie broedt hier en bestaat uit zeker 3000 volwassen vogels.

Image

Grote Stern, Sandwich Tern

Image

Grote Sterns, Sandwich Terns

Omdat we wat dichterbij het eiland waren, zagen we nu ook de grote groep dwergmeeuwen die voor het eilandje dobberde. Op het eiland zelf liepen ook een aantal steltlopers, waaronder 4 strandplevieren, de tweede keer pas dat ik deze soort zie. Ergens in de kolonie zouden ook dwergsterns moeten zitten. Helaas konden we deze, ook na lang zoeken, niet vinden. Maar even later kwam er een andere vogelaar aan. Hij had al snel 2 dwergsterns gevonden, dus had ik weer een nieuwe soort erbij. Helaas trilde de lucht heel erg, waardoor ze niet heel mooi te zien waren. Even later hoorden we vanaf de dijk ook 2 miauwende zwartkopmeeuwen overkomen. Rond Markenje dobberde ook nog een middelste zaagbek, en op een ondiepere plek voor het eiland stond nog een rosse grutto. Snel de akker achter ons controlerend vonden we nog 3 zwartkopmeeuwen. Helemaal leuk was toen er 2 noordse sterns werden gevonden, de derde nieuwe soort van de dag. Door het tegenlicht waren de kenmerken niet heel goed te zien, maar de lange staartpen was wel goed te zien, evenals dat ze erg laag op de grond stonden. Maar ook met beter licht had ik hem waarschijnlijk niet herkend…

Na alles gezien te hebben, liepen we richting een vogelkijkhut die uitkijkt over Polder Koudenhoek. In een plasje hier liepen wat kluten en een oeverloper, en zwommen wat slobeenden. In het riet zongen een aantal rietzangers. In de akker hierachter bevond zich weer een zwartkopmeeuw, die hier blijkbaar nogal veel zitten.

ZH eilanden 3-5-13 055

Zwartkopmeeuw, Mediterranean Gull

Hierna vertrokken we richting ‘t Volgerland. Even nadat we uit de auto waren gestapt, zagen we vanaf een uitkijktorentje een engelse kwikstaart. Deze liet zich, zij het op grote afstand, leuk zien. Vanuit de vogelhut een stuk verderop keken we uit over de kreek. Hierin liep weer een oeverloper, stond een kemphaan in het riet, liepen er wat kluten rond, en zwommen in het water wat berg- en slobeenden en wat late smienten. Ook zat er een enorme groep meeuwen, die voornamelijk uit stormmeeuwen bestond. Op de oever liepen ook wat kleine plevieren.

ZH eilanden 3-5-13 088

Kleine Plevier, Little Ringed Plover

Verder vlogen er wat gele en witte kwikken rond, maar verder was het redelijk rustig hier. Uiteindelijk kwamen we vandaag op 85 soorten, waardoor ik twee dagen achter elkaar heel veel soorten heb gezien.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s