Twitch in ‘t Weegje

Voor vandaag geen plannen. Tenminste, dat dacht ik vanochtend, totdat ik op waarneming.nl keek of er in de omgeving nog wat gezien was. En ja hoor, in ‘t Weegje was een witwangstern gezien. Een belletje van Daniel Benders bevestigde dit. Dus snel mijn spullen bij elkaar gepakt, en binnen 20 minuten naar ‘t Weegje geraced.

Op de plas stikte het van de zwarte sterns, maar de witwangstern was moeilijk te vinden. Totdat ik even later gezelschap kreeg van andere vogelaars, was de witwangstern al snel gevonden, ook al vloog hij erg ver achteraan, samen met de andere zwarte sterns en visdieven. Maar, de eerste nieuwe soort voor deze vakantie was dus binnen.

Samen met Rick v/d Weijde, die ik hier was tegengekomen, liepen we een stukje verder, hopend dat we de witwangstern van wat dichterbij konden zien. Hiernaartoe lopend kwamen we ook nog een roodwangschildpad tegen, die hier al jaren rondhangt.

Image

Roodwangschildpad, Red-Eared Slider

De witwangstern liet zich zeker beter bekijken, alhoewel het fotograferen ervan wel heel wat lastiger was. Meer dan wat bewijsplaatjes zat er dan ook niet in.

Image

Witwangstern, Whiskered Tern

Image

Witwangstern, Whiskered Tern

Na een tijdje liepen we weer verder richting een lange rietkraag. Zoals elk jaar zongen de rietzangers hier volop, maar een blauwborst of kleine karekiet liet zich niet zien. Aan de andere kant vond ik dan wel weer de eerste grasmus van het jaar. Verder vloog er nog een bruine kiek over, en riep in de verte de eerste koekoek van het jaar.

Op het ondergelopen grasland zat dit keer wel een groepje grutto’s, een stuk of 30. Verder zaten hier zoals altijd wat tureluurs, wintertalingen, slobeenden en een watersnip. Leuk was een bosruiter, weer de eerste van het jaar. Terwijl de tjiftjafs en fitissen overal om ons heen zongen, liepen we weer verder. In een lange rietkraag zongen weer overal rietzangers, vloog er één rietgors over en zong hier wel een blauwborst. Verder zat er eigenlijk niet zoveel, behalve dan grote groepen grauwe ganzen met veel jongen.

Na nog eventjes de witwangstern te hebben bekeken, reed ik weer terug naar huis, met één nieuwe soort, en weer meerdere nieuwe jaarsoorten, waarmee het jaartotaal alweer op 147 komt.

 

 

Advertisements

One thought on “Twitch in ‘t Weegje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s