Laatste wintertelling van deze winter

Vandaag, na ongeveer een maand niet echt gevogeld te hebben, had ik weer een wintertelling in het Gouwebos, de laatste van het jaar. Gelukkig regende het niet, wat wel voorspeld was, wat het kijken wel heel wat lekkerder maakte.

Zoals gewoonlijk startten we om 9 uur. Het eerste gedeelte zagen we eigenlijk bijna niks. Ook de bosuilen, die door anderen de laatste week wel waren ingevoerd, ook met jongen, waren niet te vinden. Wel zat er in een boom een mannetje sperwer, die zich aardig liet zien. Verder zaten er aan de Oostzijde alleen wat sijsjes, wat groepen vinken, een grote bonte specht, en een groenling. Verder was het erg rustig qua vogels.

Aan de andere kant van de spoorbrug vonden we eindelijk de eerste leuke soort. Een staartmees met een witte kop trok samen met 3 gewone staartmezen door het bos, en liet zich geweldig zien. We dachten aan een zuivere witkopstaartmees, maar via waarneming.nl bleek het toch een witkoppige staartmees te zijn. Helaas.

Image

Witkoppige Staartmees, @Daniel Benders

Ook aan deze kant van het Gouwebos was het weer erg rustig. Buiten de groep staartmezen met witkop, zagen we alleen nog wat sijsjes, putters, een grote groep vinken, een torenvalk, een gaai, en dat was het wel zo’n beetje. Ook de bosuil die aan deze kant van het Gouwebos zit, liet zich helaas niet zien.

Terug aan de Oostzijde van het Gouwebos liepen we langs de reigernesten, waar, in vergelijking met andere jaren, erg weinig reigers te zien waren. Ook nu bleef het hier erg rustig qua vogels. Alleen een groepje staartmezen en een buizerd zijn het noemen waard.

Aangekomen op de Voorofsche Polder vonden we zoals altijd weer grote groepen smienten. In totaal zaten er zo’n 500. Andere leuke eendensoorten waren wat wintertalingen, meerdere krakeenden, en zowaar 4 bergeenden! Ook vond ik nog een nieuwe Waddinxveen-soort, een vrouwtje tafeleend. In vergelijking met andere jaren zaten er dit keer erg weinig grutto’s, in totaal zullen het er ongeveer 100 geweest zijn, voor deze plek erg weinig. Verder zaten er in de Polder nog een stuk of 10 tureluurs, veel kieviten, en zagen we 4 witte kwikken, met mogelijk een rouwkwikstaart, alhoewel dat niet zeker is. Bij het laatste perceel aangekomen, telden we de meeuwen, toen Daniel naast een zilvermeeuw opeens een pontische meeuw vond!!! Dit is voor mij een nieuwe Waddinxveen-soort, en pas de 2de keer ooit dat ik deze heb gezien! Ook voor Waddinxveen is dit pas een van de eersten! Ook al zat ‘ie erg ver weg, hij was wel heel mooi te zien.

Image

Pontische Meeuw (2e kalenderjaar), @Daniel Benders

Zo had ik vandaag weer 2 nieuwe Waddinxveen-soorten, waardoor ik op 115 soorten in Waddinxveen kom.

Advertisements

One thought on “Laatste wintertelling van deze winter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s