Weekendje Lac du Der

Het afgelopen weekend ben ik, samen met m’n opa en m’n broertje, van vrijdag t/m zondag naar het Lac du Der in Frankrijk gegaan, voor de vele overwinterende kraanvogels hier. Om vrijdag half negen vertrokken we, en rond half drie kwamen we aan bij Lac du Der. Onderweg kwamen we onder andere een prachtige blauwe kiekendief tegen, en 2 patrijzen.

Aangekomen rond Lac du Der, kwamen we al snel de eerste groepen kraanvogels tegen, voor mij een nieuwe soort! Bij ‘La Ferme aux Grués’ zat een groep van ongeveer 200, die wel ver weg zaten.

Image

Kraanvogels

Hierna gingen we verder, en in het dorpje vlak bij deze hut, vlogen 2 rode wouwen. In de weilanden rond Lac du Der kwamen we de tweede groep kranen tegen, een enorme groep van minstens 3500! Hier zaten ook nog 2 reeën bij. Aan de westkant van het Lac kwamen we vanaf één van de uitkijkpunten over het Lac 16 grote zaagbekken tegen, samen met wat smienten en tafeleenden. Vanuit een hut een stukje verderop zagen we weer een hele grote groep kranen, zeker 4000. Door de snijdende, koude wind was het meer afzoeken niet te doen, maar deze wind zorgde wel voor prachtige ijsvorming aan de oevers van het meer.

Image

IJs aan de oevers van het Lac

Image

IJs aan de oevers van het Lac

Door de wind reden we gelijk verder richting de gîte waar we de 2 nachten zouden doorbrengen. Ook onderweg hiernaartoe kwamen we weer meerdere groepen kraanvogels tegen, en ook meerdere reeën.

De volgende dag begon vroeg. Om 5 uur stonden we op, omdat we rond zonsopgang de kraanvogels wilden zien overvliegen vanaf Lac du Der richting hun fourageerplekken. Dus stonden we rond 7 uur op één van de uitkijkpunten over het Lac. We waren precies op tijd, want vijf minuten nadat we aan waren gekomen, begonnen de kraanvogels in enorme groepen over te vliegen. De ene groep na de ander vloog over, luid trompetterend. De grootste groepen bestonden uit minstens 70 kraanvogels!

Image

Kraanvogel

Na hier een uur te hebben gestaan, gingen we weer verder naar La Ferme aux Grués. Hier zaten dit keer heel wat meer kraanvogels dan de vorige keer, dit keer minstens 3500. Ook in de weilanden hier een stukje vandaan zaten weer erg veel kraanvogels, net zoals de vorige keer minstens 4000. Na deze allemaal prachtig te hebben gezien, begonnen we aan een rondje om het Lac. Ergens aan de noordkant zat een enorme groep eenden, met o.a. 51 brilduikers, 7 grote zaagbekken, en wat tafel- en kuifeenden, en wat smienten. Een stukje verderop kwamen we in een gedeelte met wat bossen. Hier vloog een grote lijster langs, en op het meer zat nog een vrouwtje grote zaagbek.

Image

Grote Zaagbek

Iets verderop, in een slenk, vloog er een prachtig vrouwtje van een blauwe kiekendief langs! 100 meter verderop in een bos, riep nog een grote lijster, die zich ook geweldig liet zien, en nog wat verderop zaten op het meer weer 4 brilduikers. Weer een paar kilometer verderop, kwamen we weer bij een ander stukje van het meer, waar we dit keer een waterpieper te zien kregen, voor m’n broertje een nieuwe soort! Onderweg langs al deze stukjes van het meer zagen we ook weer meerdere kraanvogels, waaronder een groepje van 4 heel dicht langs de weg.

Image

Kraanvogels

Toen we naar St. Dizier reden om wat benzine te pompen, zagen we weer 5 rode wouwen, en zat er een grote groep roeken. Hierna reden we weer terug naar het meer richting het eenzame kerkje aan het Lac, wat er nog staat als enige herinnering aan de dorpjes die daar in het Lac liggen.

Image

‘Het’ kerkje

Vanaf hier vonden we niks op het Lac, maar van een paar andere Nederlandse vogelaars hoorden we dat in een inham van het Lac een paar nonnetjes zouden zitten. Hier gingen we dus gelijk heen. De nonnetjes vonden we helaas niet, wel zaten er 39 wilde zwanen, pas de tweede keer voor mij. Verder zaten er nog wat kraanvogels, en een stuk of 10 grote zilverreigers. Omdat het alweer half 4 was, gingen we weer terug naar de gîte. Onderweg zagen we weer grote groepen kraanvogels, en ook een groep van 12 rode wouwen!

Image

Rode Wouw

Terwijl we deze effe aan het bekijken waren, vloog er opeens een kleine specht langs. En aangezien hier ook middelste en kleine bonte spechten moeten zitten, ging ik uit de auto in de hoop hem nog te vinden. Al snel vloog ‘tie op, en bleek het een middelste bonte specht te zijn, een nieuwe soort! Helaas hebben we hem niet echt mooi te zien gekregen. Rond kwart over vier kwamen we weer terug in de gîte.

De volgende dag, zondag, stonden we rond half zeven op, en zowaar lag er buiten een laag sneeuw van 4 cm. Omdat dit de laatste dag zou zijn, gingen we dit keer niet rond het meer, maar gingen we gelijk naar La Ferme aux Grués. Ook dit keer zaten er weer duizenden kraanvogels, en dit keer zat er ook een groepje aardig dichtbij. Hierdoor kon ik eindelijk een mooie foto maken, wat me de dagen daarvoor nog niet echt was gelukt.

Lac du der 259

Kraanvogel

Ook zaten er nog 3 reeën, die meerdere keren voor de hut langs renden.

Lac du der 269

Ree

Lac du der 327

Ree

Na ongeveer een kwartier vlogen plotseling alle kraanvogels op, waarschijnlijk door een paar mensen die achter in het veld liepen. Dit zorgde wel voor mooie foto´s van overvliegende kraanvogels, die nu nog dichter bij de hut kwamen, ook al vlogen ze.

Lac du der 339

Kraanvogel

Lac du der 340

Kraanvogel

Rond deze hut vond m´n broertje plotseling ook nog een groepje van vijf goudvinken, 2 mannetjes en 3 vrouwtjes. Ook zat er tussen de grote groep vinken, koolmezen en pimpelmezen ook nog een keep! De goudvinken en ook deze keep lieten zich geweldig zien, alhoewel de keep net te snel weg was voor een foto.

Lac du der 320

Goudvink

Na een uur vertrokken we, en gingen we op weg naar huis. Onderweg vonden we ergens bij het dorpje Poix wel nog een groep van 19 patrijzen, maar verder zagen we onderweg niet zoveel. Rond drie/vier uur reden we door de prachtig besneeuwde Ardennen, en om kwart over zes kwamen we thuis aan. Zo eindigde een geweldig weekend met voor mij 2 nieuwe soorten, en nog veel meer andere prachtige vogels.

Lac du der 347

Besneeuwde Champagne-Ardennen

Lac du der 385

Besneeuwde Ardennen

Advertisements

2 thoughts on “Weekendje Lac du Der

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s