Dag vogelen in Reeuwijk en ‘t Weegje

Vorige week had ik afgesproken met iemand uit m’n klas, uit Woerden, om vandaag een dag te gaan vogelen in de Reeuwijksche Plassen. En zo ging ik vandaag weer naar de Reeuwijksche Plassen, in de hoop ook de roodhalsgans te zien, die hier de laatste week meerdere keren gezien is.

Image

Surfplas, gehuld in mist

Onderweg richting Reeuwijk zag ik al een grote gele kwikstaart, wat een nieuwe soort voor Waddinxveen betekende. Om tien uur kwam ik aan bij de Surfplas, en om kwart over tien vertrokken we vanaf het Pannenkoekenrestaurant. Gelukkig trok de mist al snel op, zodat we al snel de hele plas konden overzien. Zelden heb ik de Surfplas zo vol met smienten gezien, het waren er duizenden, waarschijnlijk wel richting de 40 tot 50 duizend! Al snel vonden we ook het eerste vrouwtje nonnetje. Deze liet zich geweldig mooi zien.

Image

Nonnetje

Image

Nonnetje

Ook vonden we in de buurt van het nonnetje de eerste brilduikers, van welke de mannetjes druk bezig waren de vrouwtjes te imponeren. Heel leuk om te zien is dan als ze de kop in de nek gooien. Ook zat hier de eerste dodaars, en nog 2 vrouwtjes nonnetjes, en ook nog een prachtig mannetje. Iets minder geweldig was toen het broertje van Hugo een papiertje in de prul wilde gooien. Hier lag namelijk een dode grauwe gans in, zo te zien nog heel vers.

Image

Brilduiker

Image

Brilduiker

Image

Dodaars

Verjaardag oma, reeuwijk 031

Grauwe Gans

Hierna liepen we verder richting de betonnen steiger. Onderweg hier naar toe vonden we niet zo veel, buiten twee dodaarzen en één brilduiker. Voor de betonnen steiger zat zoals altijd weer een enorme groep kuif-, tafel- en krakeenden. Ook zaten hier weer 2 dodaarzen, en vonden we ook een rosse stekelstaart, een vrouwtje.

Image

Rosse Stekelstaart

Hierna kwamen we op de Lecksdijk, waar we al snel een enorme groep van ongeveer 30 sijsjes, en 6 putters tegenkwamen. Deze lieten zich prachtig horen én zien.

Verjaardag oma, reeuwijk 094

Sijs

Verjaardag oma, reeuwijk 084

Sijs

Hierna liepen we verder naar het kijkscherm aan de Lecksdijk, vanwaar we weer twee nonnetjes zagen, twee dodaarsjes, en twee brilduikers. Een stuk verderop kwamen we bij het begin van de weilanden. Hier zat een grote groep brand-, kol- en grauwe ganzen. Ook zat er een grote zilverreiger tussen, vloog er een buizerd, en zat er een haas. In deze groep konden we de roodhalsgans helaas niet vinden. Op de weilanden langs de A12 zaten dit keer opvallend weinig ganzen. Het eerste stuk zaten er maar twee groepjes grauwe ganzen, maar de grotere groepen zaten pas veel verderop, bij het Reeuwijks Hout. Wel zaten er in de weilanden nog 2 grote zilverreigers, vlogen er nog 2 buizerds, zag ik ver weg een slechtvalk met prooi, en liep er een wulp. Snel liepen we door naar de grote groepen ganzen, maar ook dit waren vreemd genoeg geen hele grote groepen, terwijl er de laatste tijd wel hele grote groepen gemeld werden. Het afspeuren van de groepen ganzen leverde helaas niet de roodhalsgans op. Hierna liepen we terug richting het Pannenkoekenrestaurant, en zagen we op de plas nog 3 brilduikers. Hiermee kwamen we in totaal op 12 brilduikers, 8 nonnetjes, en 8 dodaarsjes. Aangekomen bij het Restaurant reden we eerst nog even langs de Indische ganzen op het Oude Teelland, aangezien Hugo deze nog nooit gezien had. Al snel vonden we een groepje van 12 Indische ganzen, die helaas wel aardig ver weg zaten.

Verjaardag oma, reeuwijk 118

Indische Gans

Hierna gingen Hugo en z’n broertje naar huis, en omdat het pas half drie was, reed ik nog effe richting ‘t Weegje. Onderweg hiernaar toe zag ik 6 staartmezen, 3 buizerds, meerdere grote zilverreigers, en een holenduif. Aangekomen in ‘t Weegje kwam ik gelijk een boomkruiper tegen. Op de plas zat een grote groep smienten, zeker 500, wat grauwe ganzen, kuifeenden, en een paar tafeleendjes. Op het ondergelopen grasland zaten 32 grutto’s, 53 wintertalingen, en 21 slobeenden. Ook vloog hier nog een buizerd over. De slobeenden kwamen heel dichtbij, waardoor het digiscopen zowaar goed lukte. De wintertalingen en grutto’s waren wat lastiger te fotograferen, aangezien die heel wat verder weg zaten.

Verjaardag oma, reeuwijk 162

Grutto

Verjaardag oma, reeuwijk 178

Slobeend

Verjaardag oma, reeuwijk 156

Wintertaling

Zo kwam ik vandaag op 59 soorten, wat voor een dagje Reeuwijksche Plassen en ‘t Weegje een heel mooi aantal is.

Verjaardag oma, reeuwijk 065

Surfplas vanaf de betonnen steiger

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s