2 nieuwe Waddinxveen-soorten

Vandaag weer een wintervogeltelling in het Gouwebos en de Voorofsche Polder. Eergisteren werd er een bosuil ingevoerd, en 3 houtsnippen, dus natuurlijk hoopten we vooraf op in ieder geval één van deze soorten.

Het begon gelijk goed. Toen we het Gouwebos aan de kant van de Voorofsche Polder inliepen, kwamen we gelijk een voor mij enorme groep sijzen tegen, zeker wel 50. In deze groep zat ook één putter. Deze lieten zich boven onze hoofden prachtig zien. Tegelijk vloog er ook een lijsterachtige langs, met lichte ‘oksels’, een grote lijster! Voor mij een nieuwe soort voor Waddinxveen. Helaas vloog ‘ie door, en bleef hij/zij niet zitten. Vanaf hier hoorden we ook nog een boomklever, boomkruiper en een groene specht, die we vandaag vaak gehoord hebben, maar geen één keer gezien. Hierna liepen we door, en zagen we gelijk twee staartmezen, en een buizerd. Nog een stukje verderop, bij de eerste bosuilenkast, zagen we 2 boomklevers, en aan de andere kant van het spoor hoorden we er nog één roepen. Vanaf hier hoorden we ook weer de groene specht, en ook zaten er wat vinken, en heel veel kool- en pimpelmezen. Toen we weer verder liepen, zagen we een buizerd met een prooi, waarschijnlijk een merel. Verder zat, nu tenminste, aan deze kant van het spoor niet zo heel veel.

Aanvankelijk zagen we ook aan de andere kant van het spoor niet zoveel. Wel zagen we al snel weer een groepje van ongeveer 15 sijsjes, en hoorden we weer de groene specht van heel dichtbij, en zagen we de 3de boomklever van vandaag! Ook zaten verspreid door het hele Gouwebos meerdere groepjes vinken, wat heggenmussen, en vloog er nog een buizerd langs. Buiten grote groepen houtduiven, 3 achter elkaar aanvliegende grote bonte spechten, wat stormmeeuwen, een groenling, sijsjes, gaaien, en een mooie, langsvliegende torenvalk, zat er niet zoveel. Ook de bosuil liet zich helaas niet zien. Wel trokken er aardig wat ganzen over, vooral kolganzen. Over de hele dag kwamen we op zeker wel overvliegende kolganzen, en ook zeker wel 50 brandganzen.

Image

Regendruppels, Westzijde Gouwebos

Weer terug aan de Oostkant van het Gouwebos, zagen we ook in het ‘kanaal’ niet zo heel veel. Hierna liepen we weer verder, langs de reigernesten. In totaal zaten er 8 blauwe reigers op de nesten, ongeveer even veel als vorig jaar rond deze tijd. Ook nu zat er niet zo heel veel, buiten een mooie boomkruiper, en wat vinken, 2 staartmezen en een groepje spreeuwen zat er niet veel. Wel hoorden we nog een veldleeuwerik overvliegen, maar die hebben we helaas niet gezien.

Het laatste gedeelte van de telling is de Voorofsche Polder. In totaal zaten hier een stuk of 700 smienten, ongeveer 15 krakeenden, een stuk of 30 kuifeenden, 6 wintertalingen, erg veel kok- en stormmeeuwen, ca. 150 kieviten en de eerste 10 grutto’s van het jaar!

 

Image

Grutto’s + Kokmeeuw

Verder vloog er nog een groep van 21 kramsvogels, en nog een veldleeuwerik, dit keer wel gezien, en de 2e nieuwe soort van vandaag voor Waddinxveen! Uiteindelijk kwamen we op 50 soorten uit, wat toch een heel hoog aantal is voor alleen maar het Gouwebos en de Voorofsche Polder.

P.S. De vermeende toendraslechtvalk, die ik 2 weken tijdens de excursie naar Zeeland gezien had, blijkt ook echt er ook echt één te zijn! Dat betekent dus dat ik weer eens een zeer zeldzame soort heb gezien, en dus heb ik die dag niet 2, maar 3 nieuwe gezien.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s