Excursie naar Zeeland

Image

Stellendam

Vandaag ben ik met De Boomvalk, een vogelclub van het Wartburg College en mijn school, de Driestar, op excursie naar Zeeland gegaan. Om kwart voor 8 vertrokken we vanaf Capelle a/d IJssel, om rond 9 uur aan te komen bij de eerste stop, de Stellendam.

Op het eerste gezicht zat hier niet zoveel. In de haven zwommen wat futen, een middelste zaagbek en een dodaars, en aan de andere kant van de dijk zaten veel scholeksters, een stuk of 60, wat tureluurs, wat wulpen en een kluut. De grote groepen steltlopers zaten erg ver weg, waardoor we die niet hebben kunnen zien. Voordat we weer de bus in wouden gaan, keken we nog even in de plas aan de andere kant van de weg, en daar zat heel wat meer. In een grote groep kuif- en tafeleenden zwom een mannetje pijlstaart, en één vrouwtje topper. Verder zwom er op de plas ook nog een dodaars, en wat slobeenden. Vlak voordat we écht weg wilden gaan, streek er opeens een groep van 14 toppers neer. Deze lieten zich prachtig zien, maar door de harde wind lukt het niet echt, om mooie foto’s te maken, en was het enige wat overbleef een paar wazige bewijsplaatjes.

Image

Topper

Ook vloog er, ver weg, nog een grote zaagbek over. Hierna gingen we wel echt de bus in, richting de Brouwersdam. Onderweg kwamen we nog wat rotganzen, wulpen en een grote groep brandganzen tegen.

Image

Brandgans

Hierna kwamen we aan bij de Brouwersdam, waar ik net te laat was voor een overvliegende havik. Bij de Brouwersdam kwamen we al snel de eerste steenlopers tegen, net als 3 drieteenstrandlopers, wat middelste zaagbekken, en 2 roodkeelduikers, die erg dichtbij zaten.

Image

Drieteenstrandloper

Image

Scholekster

Hierna keken we de Grevelingen over, waar de laatste dagen af en toe een parelduiker gezien werd. Al snel vonden we een stuk of 20 middelste zaagbekken, wat dodaarsjes, een bergeend, maar daar hield het wel mee op. Plotseling vond Jan de Jong echter 2 parelduikers, voor mij een nieuwe soort, die, ver weg, goed te zien op de Grevelingen dobberden. Hierna gingen we weer terug naar de andere kant, waar 26 rosse grutto’s neergestreken waren. Ook deze lieten zich prachtig zien.

Image

Rosse grutto

Hierna gingen we weer de bus in, en reden we verder richting de Spuisluis. Hier kregen we eerst een natte-sneeuwbui over ons heen, voordat we weer de zee af konden gaan kijken. Zoals altijd zaten bij de Spuisluis weer 2 gewone zeehonden. Op zee vond ik een mannetje eider, die door de hoge golven lastig te zien was. Verder zaten er nog een stuk of 60 brilduikers, een kuifduiker, nog wat middelste zaagbekken, en een stuk of 20 zwarte zee-eenden. Ook werden er nog 3 ijseenden gezien, maar helaas heb ik die niet kunnen vinden. Ook zaten er nog wat paarse strandlopers, en een paar steenlopertjes.

Image

Steenloper

Nadat we ook hier alles gezien hadden, reden we verder richting de Koudekerksche Inlaag. Voordat we de Stolpweg inreden, vloog er een grote groep van ca. 250 goudplevieren over. Bij de Koudekerksche Inlaag zagen we gelijk een slechtvalk, die een scholekster te pakken had. Maar, deze valk was heel wat groter dan een gewone slechtvalk. Ook de kop was heel wat anders dan slechtvalk. Daarom heb ik, naar aanleiding van andere ingevoerde waarnemingen die van dezelfde valk een toendraslechtvalk hadden gemaakt, ook deze als onzekere toendraslechtvalk ingevoerd.

Image

Toendraslechtvalk?

Het zou toch mooi zijn, mocht het er echt één zijn! Een andere prachtige soort hier was een ruigpootbuizerd, die zich geweldig liet zien.

Image

Ruigpootbuizerd

Image

Ruigpootbuizerd

Ook zaten hier nog wat bergeenden, tureluurs, en een grote groep brand- en rotganzen. Ook zaten er nog 4 reeën in het veld.

Image

Ree

Terwijl we naar de reeën en de ruigpootbuizerd zaten te kijken, werd er plotseling geroepen dat achter ons rug bruinvissen werden gezien. En ja hoor, ik draai me om, en zie gelijk een paar vinnen bovenkomen. Even later kwam zelfs ook nog de kop boven water! Nadat alles uitgebreid was bekeken, gingen we weer de bus in.

Vanaf hier reden we weer verder, totdat we in Polder Burgh-en-Westland een groep rotganzen tegenkwamen. Omdat hier de afgelopen tijd een zwarte rotgans tussen was gemeld, bleven we hier even stil staan. Al snel vonden we ook 1 zwarte rotgans, de tweede nieuwe soort van de dag.

De volgende stop was in de Prunjepolder. Hier vonden we een stuk of 10 nonnetjes, weer een middelste zaagbek, wat pijlstaarten, 5 kluten, en 2 overwinterende lepelaars. Op wat tureluurs verder na, was het hier rustig, en gingen we verder naar de laatste stop, namelijk bij het haventje van Battenoord, waar ik een maand geleden ook al flamingo’s had gezien. En ook nu zaten ze er weer. Dit keer vonden we 11 flamingo’s, 20 chileense flamingo’s, en 1 caribische flamingo.

Image

(Chileense) Flamingo’s

Image

(Chileense) Flamingo’s

Nadat we deze een kwartiertje bekeken hadden, gingen we weer de bus in, op weg naar huis. Uiteindelijk kwamen we vandaag op 74 soorten, waarvan 2, of misschien 3 (als de toendraslechtvalk ook echt er één is) nieuwe soorten.

Image

Een van de vele dreigende wolken vandaag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s