Dagje Delta

Image

                                                                       Strand Kwade Hoek

Vandaag ben ik samen met m’n opa en m’n broertje, Sietse, naar de delta gegaan. De laatste tijd worden er hier erg veel nieuwe soorten voor ons gezien, dus waren de verwachtingen hooggespannen. Om 9 uur vertrokken we, en rond 10 uur kwamen we aan op de eerste bestemming, de Stellendam. Hier zochten we de groepen steltlopers af op wat leuke soorten, maar helaas zaten die er niet. Wel zaten er een stuk of 120 kluten, een prachtig gezicht! Ook vonden we 32 tureluurs, 5 bonte strandlopers, ca. 150 wulpen en ongeveer 200 scholeksters. Ook zat er nog één middelste zaagbek en één brilduiker. Ganzen zaten er niet veel, behalve ongeveer 50 brandganzen, en wat grauwe en kolganzen zat er niet veel meer. Hierna vertrokken we naar de Kwade Hoek. Onderweg hiernaartoe kwamen we nog door Havenhoofd, waar we met wat algemene tuinsoorten een goede basis legden voor een mooie daglijst.

Om kwart voor 11 liepen we vanaf de P-Plaats de duinen, hopend op een paar nieuwe. Leuk was dat ook nog de zon door de wolken heen brak, waardoor de duinen prachtig in de zon kwamen te liggen.

Image

                                                                    Duinen Kwade Hoek

Hierna liepen we verder de duinen in, zonder veel vogels te zien. Wel zagen we veel water, hele paden waren namelijk overstroomd met water. Goed dat we laarzen aanhadden!

Image

                                                                 Pad in de duinen

Hierna kwamen we op het strand, en in de verte zagen we het hele strand vol staan met andere vogelaars. Goed teken! Snel liepen we hierheen, en al snel zagen we op het strand de eerste nieuwe soort van de dag, de sneeuwgors! Deze supermooie beestjes lieten zich een paar minuten prachtig zien op het strand. In totaal telde ik er 64. Jammer genoeg is het fototoestel waarmee ik ze fotografeerde niet al te best.

Image

                                                     Sneeuwgors, Plectrophenax Nivalis

Jammer genoeg waren ze erg vliegerig, waardoor we ze nadat ze op waren gevlogen van het strand, nooit echt goed meer hebben gezien. Maar, ook het vliegen van deze beestjes is zeker de moeite waard om te zien, wat een schouwspel! Hierna wachtten we een tijdje in de duintjes aan het strand. Al snel kwamen we ook de tweede nieuwe vogel tegen, dit keer de frater, een groepje van 12. Deze bleven nog veel beter zitten dan de sneeuwgorzen, niet in het hoge gras, maar op het modderige gedeelte, waar ze prachtig te zien waren. We konden ze dan ook lange tijd ongestoord bekijken.

Image

                                                             Frater, Carduelis Flavirostris

Image

                                                     Frater, Carduelis Flavirostris

Na deze fraters lang te hebben bekeken, viel achter ons plotseling de derde nieuwe soort in. Dit keer de ijsgors. Helaas zaten ze veel in het hoge gras, waardoor we ze eigenlijk alleen goed in vlucht hebben gezien, in totaal waren het er 18. Helaas vonden we de laatste soort waar we op gehoopt hadden, de strandleeuwerik, niet. Na dat de ijsgorzen weggevlogen waren, keerden we terug naar de auto, en reden we verder naar de Brouwersdam. Al bij het haventje vonden we de eerste leuke soorten, namelijk: één eider, één middelste zaagbek, 2 kuifduikers en 3 steenlopers. Ook zat er een enorme groep scholeksters.

Image

                                                          Steenloper, Arenaria Interpres

Hierna reden we steeds een stukje door langs de Brouwersdam, om te kijken wat we nog meer konden vinden. In totaal kwamen we, tot en met de Spuisluis op totaal: 31 middelste zaagbekken, 14 kuifduikers, 10 roodkeelduikers, ca. 300 zwarte zee-eenden, ca. 80 (!) brilduikers, ca. 30 drieteenstrandlopers, 1 rotgans, 18 paarse strandlopers, 150 overvliegende wulpen, en 1 gewone zeehond. Vooral de middelste zaagbekken, roodkeelduikers en kuifduikers lieten zich prachtig zien. Helaas kwamen we wel nét te laat voor soorten als roodhalsfuut, ijsduiker, en parelduiker. Deze hebben we dus ook niet gezien.

Hierna reden we door naar Scharendijke, waar in een grote groep brand- en rotganzen de laatste tijd een roodhalsgans en witbuikrotgans gemeld werden. Helaas vonden we hier, behalve twee buizerds, een groep van 300 rotganzen, helaas zonder witbuik- of roodhalsgans. Het plan was om hierna door te rijden naar Polder Zonnemaire, maar omwille van de tijd sloegen we dit over, maar gingen direct door naar het haventje van Battenoord. de groep flamingo’s was makkelijk te vinden, en bestond uit 11 flamingo’s, 21 Chileense flamingo’s en, pas later op de foto gevonden, 1 Caribische flamingo. De flamingo’s en Caribische flamingo waren weer 2 nieuwe soorten, waardoor ik vandaag op 5 nieuwe soorten uit ben gekomen. De flamingo’s zaten redelijk dichtbij, waardoor foto’s maken best lukte.

Image

                                                                   Groep flamingo’s

Image

Caribische Flamingo, Phoenicopterus Ruber. (Gecropt)

Image

                                                         Flamingo, Phoenicopterus Roseus

Image

                                            Chileense Flamingo, Phoenicopterus Chilensis

In combinatie met een prachtige zonsondergang, wat een prachtig licht gaf op de flamingo’s, zorgde voor een prachtig einde van een geweldige dag. De 2 grote zilverreigers op de terugweg zorgde voor de 70ste dagsoort, een mooi aantal.

Image

                                               Flamingo’s in licht van ondergaande zon

Image

                                                                     Zonsondergang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s