Wintervogeltelling Gouwebos

Vandaag heb ik meegedaan met een wintervogeltelling in het Gouwebos, samen met Daniel Benders, Gert Vonk en nog 3 anderen waarvan ik de namen niet weet.

We begonnen bij de Oostzijde van het Gouwebos. Al snel vonden we langs het spoor een groepje van ca. 5 staartmezen, ca. 5 sijzen, en een late tjiftjaf. Ook zat er even verderop nog een boomkruiper, en wat koperwieken. Voor de Oostzijde was dit zo ongeveer alles. In de Westzijde was het juist veel drukker qua vogels. Hier vonden we een stuk nadat we onder spoor door waren gegaan, een groepje met weer ca. 5 staartmezen, wat koperwieken en 3 goudhaantjes. Plotseling hoorden we ook een appelvink roepen, voor Waddinxveen een hele leuke soort. Al snel hadden we hem gevonden, maar hij vloog snel weg, waardoor we hem niet mooi in beeld konden krijgen. Ook riep er een grote bonte specht. Een stukje verder zagen we een groepje sijsjes, en vlogen er weer meerdere koperwieken over.

Een stuk verder zagen we in een boom een groepje koperwieken, wat later een grote groep van ongeveer 40 koperwieken en 30 kramsvogels bleek te zijn. Lang geleden dat ik zulke grote groepen gezien heb. Hier vlogen ook 2 buizerds. We lopen weer een stukje verder tot we bij een bosuilennestkast komen, waar wel vaker een bosuil zit. En ja hoor, ook dit keer steekt de kop van een bosuil, die hier in 2011 gebroed heeft, zijn kop uit de kast. Prachtig om te zien, en m’n eerste van 2012, eindelijk. Een klein stukje verderop zaten weer 2 goudhanen, en vlogen 4 kolganzen langs, eindelijk (!) ook voor mij in Waddinxveen. Verder vlogen er ook wat groepen grauwe ganzen over, en een torenvalk. Een klein stukje verderop hoorde Daniel plotseling een goudvink roepen, ook deze is voor mij nieuw in Waddinxveen. Uiteindelijk hoorden we hem allemaal, maar vinden was helaas een te moeilijke opgave. Terug in de Oostzijde van het gouwebos zagen we nog een boomklever, boomkruiper en een sperwer.

Met de Voorofsche Polder kwam het laatste gedeelte van de telling. Elk jaar zitten er hier vele eenden, zo ook nu weer. In de sloten en op de weilanden zaten in totaal 550 smienten, ca. 20 wintertalingen, wat slobeenden, kuifeenden, spreeuwen, een stuk of 130 kieviten, redelijk veel stormmeeuwen en wat grote mantelmeeuwen. Hiermee kwam een eind aan de telling. Op de parkeerplaats vonden we nog wel een boomkruiper.

Al bij al een leuke telling, en met soorten als appelvink, bosuil en goudvink mogen we toch weer tevreden zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s