Barendrecht en Spijkenisse

Al lange tijd worden rond Barendrecht en Spijkenisse meerdere soorten gezien, die ik nog niet zo vaak gezien heb, zoals buffelkopeend, pestvogels, dwerggans en roodhalsgans. Dus zaterdag samen met mijn opa, Theo Kruisman, daarnaar toe geweest. Maar, al thuis in Waddinxveen was het hartstikke mistig, en bij aankomst in Barendrecht nog steeds. Maar eerst toch maar naar de pestvogels gegaan. En ja hoor, gelijk toen we aankwamen, het prachtige rinkelen van de pestvogels, die hier al weken rondhangen. Mooi groepje van 6, die ook dichtbij kwam in de struiken. Na deze uitvoerig te hebben bekeken, wilden we naar de buffelkopeend op de Gaatkensplas gaan, maar toen we daar aan kwamen, was het hartstikke mistig, en kon je niet eens de overkant zien. Op dat moment zaten er alleen wat wulpen en een graspieper.

Daarna gingen we door naar de patrijzen in de Zuidpolder, maar op dat moment konden we ze niet vinden, wel zat er een groep van 16 fazanten. Een stukje verderop in de Zuidpolder wordt al heel lang een witoogeend ingevoerd, dus gingen we daarnaar toe. Na elk van de drie plasjes goed te hebben afgezocht, vonden we hem niet. Toch hadden we nog een groepje kuifeenden niet gecheckt, en in dit laatste groepje zat een witoogeend, door de mist iets te ver om er een leuke foto van te maken.

De planning was om nu naar de dwerggans en roodhalsgans op het Oudeland van Strijen te gaan, maar door de mist verwachtten we hier niet zo veel van, en gingen we gelijk maar door naar het Mallebos bij Spijkenisse. Hier worden al een tijdje vogels ingevoerd die we toch wel graag wilden zien.

Carduelis Spinus

Sijs, Carduelis Spinus

Hier aangekomen bekeken we eerst een paar mooie groepen zwammen en paddestoeltjes, waar ik de naam niet van zou weten. Een tijdje later streek boven ons een groep sijzen neer. Aangezien er de laatste tijd ook vaak grote barmsijzen ingevoerd werden, scanden we deze groep extra goed. Al snel hadden we 3 grote barmsijzen, de eerste nieuwe soort voor vandaag. Nadat de groep wegvloog, liepen we door, en al snel stuitten we op een grote groep vogels. In deze groep vonden we onder andere een witkopstaartmees, waarvan ik niet weet of het een zuivere was, een goudhaan,                             2 boomklevers, weer veel sijsjes, putters en 2 boomkruipers.

Omdat op dat moment de mist steeds meer optrok, besloten we om toch nog terug te gaan naar Barendrecht voor de Buffelkopeend. Onderweg hiernaar toe begon het zachtjes te miezeren, waardoor het zicht toch steeds meer verslechterde. Toen we aankwamen bij de Gaatkensplas, troffen we daar nog 2 vogelaars, ook op zoek naar de buffelkopeend. Na een tijdje gezocht te hebben, kwamen we nog een derde vogelaar tegen, maar ook met zijn hulp vonden we hem niet. Wel zaten er op de plas veel tafeleenden, en wat smienten ter plaatse, voor deze plas wel een leuke waarneming. Terwijl we de plas aan het overkijken waren, zagen we opeens één van de 2 vogelaars naar ons zwaaien, waarschijnlijk dus met de boodschap de ze toch de buffelkopeend gevonden hadden. Wij ernaar toe rennen, en ja hoor, vlakbij waar wij onze auto geparkeerd hadden, zat ‘ie, tussen een groep meerkoeten en kuifeenden. Na deze ongeveer tien minuten prachtig te hebben bekeken,  kregen we nog een tip waar we moesten zoeken naar de patrijzen, en even later hadden we ook deze prachtige 8 patrijzen, die ik helaas nooit zie rond Waddinxveen.

Perdix perdix

Patrijs, Perdix perdix

Al met al toch een leuke dag, met 2 nieuwe soorten, de buffelkopeend en de grote barmsijs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s